} f expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
Πρώτη Σελίδα

29.11.21

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

Πίνακας: Frank Morisson

Σχεδιάγραμμα αφήγησης περιστατικού/ γεγονότος

Πρόλογος

Πότε και πού συνέβη το περιστατικό; Ήμασταν μάρτυρες, θεατές ή πρωταγωνιστές;  Ποιοι άλλοι παρευρίσκονταν; Ήταν κάτι προσδοκώμενο ή απροσδόκητο;  (καλό είναι να δίνουμε στοιχεία για τα πρόσωπα, π.χ. μικρά ονόματα ή τη βασική τους ιδιότητα ή αυτό που μας συνδέει μαζί τους. π.χ. αδελφός, φίλος κ.λπ, ή ένα χαρακτηριστικό τους π.χ. ο πανύψηλος, ο μικρούλης κ.λ.π, ώστε να αποκτούν υπόσταση και για τον αναγνώστη)

Κύριο Θέμα

1.     Πώς ξεκίνησαν όλα; Αν έχω σκοπό να περιγράψω κάτι απροσδόκητο, είναι καλό να περιγράψω σύντομα την κατάσταση και τη διάθεση των προσώπων πριν από αυτό, ώστε η αντίθεση να δώσει πιο παραστατικά την ατμόσφαιρα.

2.     Ποια  ήταν η αιτία  που προκάλεσε το περιστατικό; Ποια ήταν τα κίνητρα των εμπλεκόμενων; Ποιος ήταν ο σκοπός τους;

3.     Πώς εξελίχτηκε το συμβάν; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των παρευρισκομένων; Επιλέγουμε λόγια ή ενέργειες που θεωρούμε πιο χαρακτηριστικές ή που μας έκαναν εντύπωση. Ακόμη και πρόσωπα που παρακολουθούσαν σιωπηλά έχουν ενδιαφέρον για τον αναγνώστη. Φωτογραφίζουμε τις αντιδράσεις τους κι αν θέλουμε τις ερμηνεύουμε, τις σχολιάζουμε.

4.     Ποιο ήταν το τέλος και πώς επήλθε;

5.     Τι συνέπειες είχε το συμβάν σ΄ αυτούς που συμμετείχαν και , εάν  θέλουμε,  και σ΄ αυτούς που παρακολουθούσαν ή το πληροφορήθηκαν από άλλους.

6.     Εμπλουτίζουμε την αφήγηση με περιγραφή συναισθημάτων. Προσπαθούμε να τα παραστήσουμε γλαφυρά και όχι να τα ανακοινώσουμε. Χρήσιμα εργαλεία, για να το πετύχουμε, είναι οι παρομοιώσεις, μεταφορές, υπερβολές κ.λπ.

7.     Ποιες σκέψεις κάναμε κατά τη διάρκεια του συμβάντος ή κάνουμε τώρα  που το αναλογιζόμαστε;

Επίλογος

Γενικό συμπέρασμα.  Κάναμε κάποια διαπίστωση, ίσως για πρώτη φορά; Αλλάξαμε γνώμη για κάτι; Μήπως επιβεβαιώσαμε όσα πιστεύαμε πριν από το περιστατικό; Δώσαμε κάποια υπόσχεση στον εαυτό μας ή στους άλλους;  Μήπως η δυσάρεστη εμπειρία είχε κάποιο όφελος τελικά; Μήπως η ευχάριστη εμπειρία μάς έδωσε και κάτι άλλο, εκτός από χαρά; 

 Βάνα Δουληγέρη

 Ασκήσεις, Εφαρμογή

  • Να εξιστορήσεις το πιο συγκλονιστικό περιστατικό, που σου συνέβη στην καραντίνα.
  • Αφηγήσου στον/ στην καλύτερο/η  φίλο/η σου ένα γεγονός, που σε έκανε να λυπηθείς ή να χαρείς πολύ