} f expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
Πρώτη Σελίδα

8.2.15

Σταυροφορίες

GEORGE INNESS, CLASSICAL MARCH OF THE CRUSADES, 1850
                                                     
     Τι ήταν οι σταυροφορίες;
Μεγάλες πολεμικές εκστρατείες των Χριστιανών της Δύσης εναντίον Μουσουλμάνων, με την πρωτοβουλία και ευλογία των παπών από τον 11Ο  αιώνα και μετά.
Αίτια:
1) Φήμες για αγριότητες των Αράβων και των Σελτζούκων Τούρκων κατά των προσκυνητών στους Άγιους Τόπους.
2) Τα οικονομικά προβλήματα της Δύσης(υπερπληθυσμός, έλλειψη γης)
3) Η έκκληση του Αλέξιου Α’ Κομνηνού προς τους ηγεμόνες των Σταυροφόρων για βοήθεια, επειδή δεχόταν ισχυρή πίεση από τους Σελτζούκους.
Σκοπός:
Η απελευθέρωση του Παναγίου Τάφου και των Αγίων Τόπων της Παλαιστίνης και του Ισραήλ που είχαν κατακτήσει οι Σελτζούκοι (1077). → 4 σταυροφορίες.



Οι πιο σημαντικές σταυροφορίες:
Η 1η  ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ (1096-1099)
Κηρύχθηκε από τον πάπα Ουρβανό Β’ στην Κλερμόν της Γαλλίας (1095).
ΚΙΝΗΤΡΑ: κυρίως θρησκευτικά-, αλλά και οικονομικά προβλήματα (υπερπληθυσμός, έλλειψη γης). Στην ουσία, ήταν δύο σταυροφορικοί στρατοί :  
  1. ο απλός λαός,  ανοργάνωτος→ ηττήθηκε από τους Τούρκους
  2. οι φεουδάρχες  νίκησαν τους Τούρκους. ● ξαναπήραν εδάφη →  παραχώρηση στο Βυζάντιο μετά από συμφωνία. ● ίδρυσαν ηγεμονίες και μικρά κρατίδια στη Συρία και την Παλαιστίνη


Η 2η  και η 3η  ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ (12ος αιώνας)
Απέτυχαν και οι δύο. Το Βυζάντιο χάνει την Κύπρο. Μετά την 3η Σταυροφορία η Κύπρος καταλήφθηκε από τον Άγγλο βασιλιά Ριχάρδο Λεοντόκαρδο και πουλήθηκε στον Γάλλο Γουίδο Λουζινιάν (1192). Η Κύπρος παρέμεινε κάτω από την κυριαρχία των Δυτικών▪1  για 4 αιώνες.

Η 4η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ
Υποχωρούν τα θρησκευτικά κίνητρα και κυριαρχούν τα οικονομικά. Οι Φράγκοι▪2 σταυροφόροι που είχαν ως αρχικό στόχο την Αίγυπτο και τη Συρία, άλλαξαν πορεία και κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη στις 13 Απριλίου του 1204. Η Φραγκική κατοχή κράτησε  μέχρι τα 1261. (Λατινική "Αυτοκρατορία των Στενών")

Ηγέτες της 4ης Σταυροφορίας: Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄, Δόγης  Ερρίκος  Δάνδολος  και του Γερμανός  Βασιλιάς  Φίλιππος  της Σουηβίας.
         
    Χρήσιμοι Όροι
▪1Λατίνοι- Δυτικοί: στις βυζαντινές πηγές ονομάζονται μ’ αυτούς  τους όρους όλοι οι Χριστιανοί της Δύσης, οι οποίοι είχαν ως επικεφαλής τον Πάπα της Ρώμης, επειδή η Θεία Λειτουργία στη Δυτική Εκκλησία γινόταν στα Λατινικά. Η κυριαρχία των Χριστιανών της Δύσης στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ονομάζεται γι’ αυτό το λόγο Λατινοκρατία.
▪2Φράγκοι: την εποχή αυτή ο όρος δηλώνει γενικά τους Χριστιανούς της Δύσης, επειδή οι Φράγκοι ήταν ο ισχυρότερος χριστιανικός λαός της Δύσης για αιώνες. Ο όρος Φραγκοκρατία ισοδυναμεί με τον όρο Λατινοκρατία.
O Χριστός οδηγεί τους Σταυροφόρους, 14ος αιώνας