} f expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
Πρώτη Σελίδα

22.11.16

Μια μέρα στην Πομπηία- Ένα καθηλωτικό animation από το Μουσείο της Μελβούρνης


Ζήστε τις τελευταίες  δραματικές 48 ώρες της Πομπηίας κατά τη διάρκεια της έκρηξης του Βεζούβιου. Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας κοντά στη σημερινή Νάπολη, που κτίστηκε από  Έλληνες τον 5ο αιώνα π. Χ. στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Ρώμη.Το βράδυ της 24ης
Αυγούστου του 79 μ.Χ.,  ο Βεζούβιος εξερράγη και μετά από διαδοχικές εκρήξεις η Πομπηία θάφτηκε κάτω από στρώματα λάβας, πύρινης λάσπης και τέφρας. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι  βρήκαν τραγικό και ακαριαίο θάνατο. Όπου κι αν βρίσκονταν, θάφτηκαν κάτω από την πύρινη μάζα.

Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια αιτία που αφάνισε τα πάντα, η λάβα, η ίδια διέσωσε ανέπαφη την πόλη, τα αρχιτεκτονήματά της, τους θησαυρούς της, ακόμη και τους σκελετούς των κατοίκων!!! Με το πέρασμα του χρόνου η τέφρα σκλήραινε γύρω από τα αντικείμενα και τα σώματα σχηματίζοντας ένα πορώδες κέλυφος. Όλοι οι σκελετοί έμειναν ανέπαφοι, αγαλματοποιημένοι στη στάση που είχαν τη μοιραία στιγμή. Στην ακόλουθη  φωτογραφία βλέπουμε το απολίθωμα μιας μάνας με το παιδί της, όπως διατηρήθηκαν έως σήμερα.

Τα ερείπια της Πομπηίας δεν είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο. Είναι μια μοναδική και αναντικατάσταση ζωντανή ιστορική μαρτυρία, μια ανεξάντλητη ιστορική πηγή αλλά κι ένας θησαυρός τέχνης.
Η Έκρηξη του Βεζούβιου το 1944

Δείτε εδώ ένα συγκλονιστικό  ρεπορτάζ από την Εφημερίδα