} f expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
Πρώτη Σελίδα

23.2.15

"Η μεγαλύτερη ελληνική λέξη" Μια λέξη εξομολογείται

Η λέξη ...της ημέρας. Κυριολεκτικά. Μία μέρα θες, για να την προφέρεις. Άλλη μία, για να την  αρθρώσεις απνευστί χωρίς σαρδάμ. Θεωρήθηκε η μεγαλύτερη πραγματική λέξη στον κόσμο. Έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες. Είναι λέξη ελληνική. Μια πολυσύλλαβη υπερπαραγωγή!!! Τη συναντάμε στις "Εκκλησιάζουσες" (392 π.Χ) του Αριστοφάνη και έχει 172 γράμματα. Ανήκει στο Χορό. Αρχίζει στον στίχο 1.169 και εκτείνεται ως τον στίχο 1.175. Τι δηλώνει; Μια συνταγή μαγειρικής με 17 διαφορετικά  συστατικά, που βράζουν όλα μαζί σε μια χύτρα: (Έφτιαχναν οι αρχαίοι παέγια;)
Λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυπο-τριμματοσιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπι-
κοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπιφαλλιδο-
κιγκλοπελειολαγωοσιραιοβαφητραγανοπτερυγών.
                                         και μια απόπειρα μετάφρασης: 
γιουβετσοψαροσάλαχαγαλεοκεφαλόψωμα 
τουρσοτσιχλοπίτσουνακοκορολαγοστίφαδα 
 κοτσυφομελοπίπεραστραγαλοτυροπέτμεζα
 τρυγονομυαλομύζηθραψητοκοτοπερίστερα
 κρεμμυδοσκορδολάχαναντοματοαγγουροράπανα.

(Ωστόσο, η λέξη του Αριστοφάνη, αν και επί πολλά χρόνια εθεωρείτο η μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει χάσει τα πρωτεία. (...) Σε ένα σανσκριτικό έργο του 16ου αιώνα (ένα μίγμα πεζού και ποίησης, και μάλιστα γραμμένο από γυναίκα, την κυρία Tirumalamba), μια σανσκριτική λέξη η οποία (μεταγραμματισμένη στο λατινικό αλφάβητο) πιάνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 428 χαρακτήρες. 
Θαυμάστε το τέρας:
निरन्तरान्धकारिता-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-रयन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-फुल-तल्प-फल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुत्रक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणोय-पानोय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-करुतूरिकातिसौरथ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शोतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदोय-विमल-विलोचन-मयू-रव-रेरवापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्
Είναι ένα κοσμητικό επίθετο που περιγράφει την χώρα Tundira. Όπως λέει ο Νικολάου, ένα κεφάλαιο του έργου μεταφράζεται ως εξής: Καθώς πήγαινε, πέρασε από την ΧΧΧ χώρα Τουντίρα.) Νίκος Σαραντάκος - Οι λέξεις έχουν τη δική τους Ιστορία.
οι κωμωδίες του αριστοφάνη, εκκλησιάζουσες
Ξεφύλισσέ το : http://www.slideshare.net/aggelos74/ss-7836573?related=2

 
Χριστόφορος Νέζερ (Βλέπυρος), Μαίρη Αρώνη (Πραξαγόρα). Εκκλησιάζουσες. 1956 Ωδείο Ηρώδου του Αττικού