} f expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
Πρώτη Σελίδα

7.10.17

Τυπικό σχεδιάγραμμα περιγραφής περιστατικού


Πρόλογος
Πότε και πού συνέβη το περιστατικό;  

Ήσασταν μάρτυρες, θεατές ή πρωταγωνιστές;  Ποιοι άλλοι παρευρίσκονταν; Ήταν κάτι προσδοκώμενο ή απροσδόκητο;  (καλό είναι να δίνουμε στοιχεία για τα πρόσωπα, π.χ. μικρά ονόματα ή τη βασική τους ιδιότητα ή αυτό που μας συνδέει μαζί τους. π.χ. αδελφός, φίλος κ.λ.π, ή ένα χαρακτηριστικό τους π.χ. ο πανύψηλος, ο μικρούλης κ.λ.π, ώστε να αποκτούν υπόσταση και για τον αναγνώστη)
🌚   Ο καλύτερος πρόλογος  δεν έχει ακόμη γραφτεί.Μήπως είναι αυτός που θα γράψεις εσύ;

Κύριο Θέμα
1   
  1. Πώς ξεκίνησαν όλα; Αν έχω σκοπό να περιγράψω κάτι απροσδόκητο, είναι καλό να περιγράψω σύντομα την κατάσταση και τη διάθεση των προσώπων πριν από αυτό, ώστε η αντίθεση να δώσει πιο παραστατικά την ατμόσφαιρα.
  2. Ποια  ήταν η αιτία  που προκάλεσε το περιστατικό; Ποια ήταν η αφορμή; Ποια τα κίνητρα των εμπλεκόμενων; Ποιος ήταν ο σκοπός τους; 
  3. Πώς εξελίχτηκε το συμβάν; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των παρευρισκόμενων; Επιλέγουμε λόγια ή ενέργειες που θεωρούμε πιο χαρακτηριστικές ή που μας έκαναν εντύπωση.
  4. Ποιο ήταν το τέλος και πώς επήλθε;
  5. Τι συνέπειες είχε το συμβάν σ΄ αυτούς που συμμετείχαν και , εάν  θέλουμε,  και σ΄ αυτούς που παρακολουθούσαν ή το πληροφορήθηκαν από άλλους.
  6. Εμπλουτίζουμε την αφήγηση με περιγραφή συναισθημάτων. Προσπαθούμε να τα παραστήσουμε γλαφυρά και όχι να τα ανακοινώσουμε. Χρήσιμα εργαλεία, για να το πετύχουμε, είναι οι παρομοιώσεις, μεταφορές, υπερβολές κ.λ.π.
  7. Ποιες σκέψεις κάναμε κατά τη διάρκεια του συμβάντος ή κάνουμε τώρα  που το αναλογιζόμαστε;
Επίλογος
Γενικό συμπέρασμα.  Κάναμε κάποια διαπίστωση, ίσως για πρώτη φορά; Αλλάξαμε γνώμη για κάτι; Μήπως επιβεβαιώσαμε όσα πιστεύαμε πριν από το περιστατικό; Δώσαμε κάποια υπόσχεση στον εαυτό μας ή στους άλλους;  Μήπως η δυσάρεστη εμπειρία είχε κάποιο όφελος τελικά; Μήπως η ευχάριστη εμπειρία μάς έδωσε και κάτι άλλο, εκτός από χαρά;
🌚   Ο καλύτερος επίλογος  δεν έχει ακόμη γραφτεί.