} f expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
Πρώτη Σελίδα

26.11.16

Καλπάζοντας στα Αστέρια

Το νεφέλωμα Horsehead


Το Νεφέλωμα Αλογοκεφαλή (Horsehead) ή αλλιώς  Μπάρναρντ 33✩ είναι ένα σκοτεινό νεφέλωμα στον αστερισμό του Ωρίωνα. Ανακαλύφθηκε το 1888 από την Σκοτσέζα αστρονόμο Βιλιαμίνα Φλέμινγκ, και καταγράφηκε στη φωτογραφική πλάκα B2312 που λήφθηκε στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Από τότε έχει κοσμήσει περισσότερο από κάθε άλλο τα περισσότερα  βιβλία αστρονομίας. Παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους στόχους για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστρονόμους. Απέχει από τη γη μόλις  ...1.500 έτη φωτός. 
Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2013 από το τηλεσκόπιο Hubble. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη γη τον Απρίλιο του 1990  από το αμερικανικό Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι. 


Ο Έντουαρντ Έμερσον Μπάρναρντ ήταν Αμερικανός αστρονόμος και ένας από τους πρωτοπόρους της Αστροφωτογραφίας. Καταλογογράφησε στα 1919 μια σειρά σκοτεινών νεφελωμάτων, που είναι και σήμερα γνωστά από τον αριθμό τους σε αυτό τον κατάλογο: Αρχίζουν με το Barnard 1 και τελειώνουν με το Barnard 366.  Το  «Νεφέλωμα Αλογοκεφαλή» είναι το Barnard 33.